Skip to main content
De Karsu Foundation is een officieël erkende ANBI – stichting, opgericht door de in Amsterdam geboren pianiste en zangeres, Karsu Dönmez. Met haar stichting heeft zij zichzelf ten doel gesteld om komende jaren zo veel mogelijk aarbevingslachtoffers in Turkije te ondersteunen. 
Karsu

Pianiste en zangeres Karsu Dönmez (1990) is zowel de naamdrager als oprichter van de ‘Karsu Foundation’.

Karsu, die haar naam te danken heeft aan de geboorteplaats (Karsuköyü) van haar ouders begon op jonge leeftijd met pianospelen en startte haar muzikale carrière in het restaurant van haar vader. Hier trad de toen nog jonge serveerster tot groot genoegen van de gasten regelmatig op. Uiteindelijk won zij meerdere talentenjachten, mocht driemaal optreden in Carnegie Hall te New York en werd uitgenodigd bij verschillende nationale en internationale televisieprogramma’s. Het album Colors werd beloond met een Edison en ook het kookboek (Karsu’s Kitchen) werd een Bestseller.

Karsu heeft het natuurlijke vermogen om mensen van verschillende achtergronden en culturen bij elkaar te brengen en te verbinden. Dat doet zij niet alleen met muziek en koken, maar ook door zich belangeloos in te zetten voor verschillende goede doelen. Zo heeft ze in 2014 asielzoekers uit Syrië geholpen die op het centraal station in Amsterdam aankwamen, was ze ambassadeur voor onder andere MasterPeace en Happy Caravan. Het verbaasde dus niemand dat zij enkele dagen na de aardbeving in Turkije en Syrië is opgestaan en zich hard maakt voor de slachtoffers in het gebied waar haar roots liggen.

De aardbeving

In de nacht van 5 op 6 februari 2023 vond omstreeks 4:17 uur een van de grootste rampen van de laatste eeuw plaats. Een aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter verwoestte het leven van honderdduizenden mensen in het Zuiden van Turkije en Noordwesten van Syrië.

Karsu verloor in deze ramp vele familieleden, woonachtig in het gebied dat tijdens deze beving het hardst werd getroffen. Zij werd tegen wil en dank het gezicht van de Nationale Giro555 actie en zette zich actief in om zoveel mogelijk geld op te halen voor de slachtoffers van deze ramp. Uiteindelijk werd er met deze actie meer dan honderd miljoen euro opgehaald. 

Actie – Karsu’s Kitchen kookboek

Toch wilde Karsu meer betekenen voor de slachtoffers in het rampgebied.
Zij besloot om het kookboek Karsu’s Kitchen – met veel streekgerechten uit Hatay (het rampgebied) – in te zetten voor de aardbeving slachtoffers in Turkije.

Tussen 2 februari en 6 maart zijn er meer dan tweeëntwintig duizend boeken verkocht en daarmee een half miljoen euro opgehaald.

Interessante pagina’s:
nl_NLNederlands